lördag 30 maj 2015

Lägg inte en värdering i andras yrken!

Läste precis ett x antal kommentarer på en artikel som var länkad på facebook som handlade om ett speciellt yrke. Tyvärr var mesta delen av dessa kommentarer negativa gentemot yrket, vilket jag tycker är väldigt tråkigt eftersom att det är jätte svårt att lägga en värderings i vad någon annan gör och håller på med.

Detta är något jag även har märkt av själv när jag har jobbat och ska inte säga att jag är oskyldig heller. Dock har jag insett att det är väldigt svårt att lägga en värdering i vad andra gör eftersom att jag inte vet hur det är att utföra. Detta gäller rent krasst allt. Det är jätte svårt att lägga en värdering i vad andra har gjort, gör och vill göra.

Även om man har gjort det själv är det inte samma sak för någon annan. Vi har alla olika kunskap, egenskaper samt historia. Vilket gör oss unika! Det ända man kan göra är att acceptera alla för vad dem är och vad de vill göra utan att lägga värderingar i det. Jag har sagt det förut och säger det igen: vi är alla olika, vilket gör att vi är unika och det som är unikt går inte att jämföra då det inte är unikt i så fall.

Så kom ihåg att respektera alla för vad dem gör. Många gånger gör andra saker du aldrig skulle kunna tänka dig att göra, så respektera det i så fall.

torsdag 28 maj 2015

Snart framme vid en av livets milstolpar

Nu är det inte långt kvar till en av mina milstolpar, studenten. Efter många år i skolbänken, stor personlig förändring och framförallt ett sjukt slit i skolbänken de senaste åren är det snart klart.
Det har hänt mycket de senaste åren. Betygen har blivit mycket bättre, har blivit tryggare som person samt skapat mig en motiverande framtidsutsikt.

Om vi börjar med betygen så gick jag hela sexan och sjuan och brydde mig inte ett skit om skolan. Jag hade ingen motivation och gjorde bara det som krävdes för att klara ämnena. I slutet av sjuan hade jag 180 meritpoäng (om jag räknar rätt). I åttan skedde dock en förändring då jag fick en ny mentor som lyckades få mig att förstå att jag kunde så pass mycket mer än vad jag själv trodde. De kommande åren i åttan och nian skedde det mycket. Studierna började gå mycket bättre då jag själv började förstå att jag kunde om jag väl ville. Efter dessa två år när jag gick ut grundskolan hade jag höjt mina meritpoäng till 285, alltså en höjning med 105 meritpoäng! Denna studietakt följde även med mig in i gymnasiet och efter tre års slit kommer jag nu gå ut med ett meritvärde på ungefär 18,5. Känner mig sjukt stolt!

Har tack vare bland annat mina studieresultat blivit tryggare i mig själv. Eftersom att jag blev så dedikerad i mina studier har jag många gånger fått frågan hur jag orkar eller hur jag klarar av det. Många har även benämnt mig som galen, vilket jag själv tycker är väldigt kul. Som jag har skrivit innan kommer folk kalla dig galen om du gör något de aldrig skulle göra.

Under dessa år har jag även träffat extremt många underbara personer som har gjort mig till den jag är idag och vill tacka alla. Ni som aldrig trodde på mig och ni som alltid trodde på mig, ni som ville trycka ner mig och ni som försökte lyfta upp mig, vill tacka alla för ni har alla lärt mig något.

Nu inom den kortaste framtiden är resor planerade, jobb och även två diabetesläger som ledare. Efter det väntar en bartenderutbildning samt uppstart av mitt kommande företag. Ser fram emot allt!!

Våga bli kallade galna, det är så värt det!



fredag 22 maj 2015

Livet är en tuff väg

Livet kan vara tufft många gånger för många. Alla vill så mycket och har drömmar, men tyvärr kommer inte så många dit dem vill eftersom att det är väldigt tufft att komma dit. För en del tar det stopp på en gång och för andra tar det topp efter en längre tid, men som sagt, många kommer inte till sina mål.

Detta tror jag är för att man dels inte vågar ta de risker som krävs alla gånger men även en blandning av att man inte orkar med de motgångar man står emot. För en del kan det vara jobbigt att sätta upp mål och jobba emot dem och då tar det stopp redan där, medan andra tycker att det är för jobbigt när resultaten dröjer såpass länge som de tyvärr kan göra.


"Som man sår får man skörda" är ett talesätt jag hört många gånger och är även ett talesätt som jag anser stämmer. Citat stämmer därför att de du sår och jobbar för kommer du än dag få skörda, dock kommer inte grödorna växa och bli mogna under en natt. Det är något som tar tid.

Så när du själv anser att det börjar bli jobbigt och du inte känner att du orkar så säger jag "du vet inte hur stark du är, förrns stark är det ända som finns att vara". De hinder du möter kan du alltid ta dig runt eller över, tänk dig vattnet som rinner ner för ett berg. Vattnet tar sig runt alla hinder för att hitta sin väg ner till floden. Det kan även du göra, du måste bara hänga i!




torsdag 21 maj 2015

Tillbakablick i mitt liv

Pratade senat om att titta tillbaka i livet för att se hur långt man har kommit. Sa då att jag gör de för att se hur långt jag har tagit mig i livet.

I grundskolan var jag mobbad. Jag blev kallad saker, inputtad i väggar, knuffad och utfryst. Under denna tid var jag en besserwisser som hela tiden ville göra det rätta. Jag skötte mig i skolan, sa till om jag såg något jag inte gillade etc. Detta verkade folk störa sig på, vet inte riktigt än idag den riktiga anledningen till varför jag blev mobbad men en hypotes är att jag blev mobbad för att jag just var en besserwisser och ville hela tiden den rätta.

Detta skedde inte bara på skolan utan så småningom skedde det även på fotbollsträningarna där en del inte verkade tåla mig, vet heller inte här varför de valde att gå på mig. De sa att jag var dålig, kass och frös ut mig. På träningarna gjorde jag mitt bästa och tyckte det var kul men tillslut fick jag nog och slutade i fotbollslaget. Som tur var spelade jag även hockey under denna tid och kände mig trygg där, vilket även var en räddning för mig.

På grund av detta var mitt självförtroende väldigt lågt och jag blev blyg samt tillbakadragen. När jag började i sexan hade jag en "I don't giva a shit"-attityd och brydde mig inte så mycket om saker. Hamnade i fel gäng, vilket resulterade i 6 hemringningar de 2 första veckorna pga olika anledningar.

På detta blev jag även mordhotad via facebook i mitten av sexan. Detta var av de gamla parallellklasskamraterna som hade mobbat mig innan. Allt började med en bild från förskoleklass på en fest och ett skämt. Vi skämta med varandra innan en av killarna tog mitt skämt på allvar, efter runt 200 kommentarer kom det två ordagranna mordhot som gjorde mig livrädd. Har varit med i tidningen angående detta (Näthatet gör dem livrädda)


Dock har detta gjort mig till den jag är idag. Mobbningen har gjort mig stark i slutändan och är i nuläget faktiskt tacksam mot dem som mobbade mig då de har gjort mig väldigt ödmjuka, men jag skulle aldrig velat ha stått ut med dem heller. Hade jag fått undvika detta hade jag mer än gärna gjort det. Detta sker även dagligen för 60 000 barn varje dag och det är hemskt!!

Våga stå upp för mobbning, ingen väljer att mobbas därför ska det stoppas!

onsdag 20 maj 2015

Det är okej att kolla bakåt, dock med rätt anledningar!

Ibland hör man hur folk säger att man inte ska kolla bakåt i livet då det man redan har varit där och att man inte ska tänka på det som varit. Har hört talesätt så som att man bara ska kolla bakåt för att ta sats in i framtiden, vilket jag tycker är delvis sant. Självklart kan man använda sitt förflutna för att boosta sig själv i sitt steg in i framtiden, men man kan använda det till så mycket mer ändå.

Jag själv brukar ofta blicka tillbaka för att se hur långt jag faktiskt kommit i livet, hur jag har utvecklats som person samt varför ser mitt liv ut som det gör idag. På så sätt kan jag bli fascinerad utav mig själv och min resa som har varit extremt rolig och lärorik. Jag har gått från omotiverad glidare till motiverad (vill säga entreprenör) idéspruta. Kan även kolla på min personliga utveckling från blyg och försynt till självsäker och målmedveten.

Dessa saker har jag upptäckt när jag har kollat bakåt i mitt liv, genom att fundera över hur och varför allt hände är väldigt lärorikt ibland. Dock finns det tillfällen man inte har en aning om vad som hände och då får det vara så. Hittar du händelser där du vet varför just den händelsen skedde är du mer medveten nästa gång något liknande skulle hände.

Är man inte medveten om vad som händer runt en är det väldigt svårt att veta när en möjlighet dyker upp rakt framför ögonen på en och då missar man den. Detta är ett sätt till att bli mer medveten!


Våga kolla på din egna historia för att kanske lära känna dig själv bättre eller bli mer medveten över vad som egentligen har hänt. Använd din bakgrund på ett sätt som gynnar ditt nu samt din framtid.

onsdag 13 maj 2015

Ända gången dina chanser tar slut är när du slutar ta dem

Livet är fullt utav chanser även fast vi inte tycker att det känns så. När vi tycker att våra chanser tar slut är det mest troligen för att vi själva har blockerat oss. Det går att hitta chanser överallt i livet om man väl vill. När man vill ha sina chanser vet man vad man letar efter och då hittar man dem, men de gånger du inte vet vad du vill eller bara klagar över sin situation har du blockerat dig själv.

Vi ser det vi letar efter. Detta kanske låter konstigt för när vi letar efter den där lampan som man så många gånger har sett men som helt plötsligt inte finns när vi behöver den känns det inte så. Men om du vet vad du vill göra och vilka chanser du vill ha så kommer du se dem. Det är så vi funkar, ett exempel är när vi ser pengar på gatan. Vi kan se små mynt på gatan på flera meters håll för att vi ständigt är på jakt efter pengar många gånger. När vi ser detta mynt är sannolikheten stor att man missade näbbmusen som satt bredvid då vi inte letar efter den.

Så vet du vad du vill kommer du hitta chanserna för att komma dit. Det är även viktigt att man vågar ta chanserna nr de dyker upp så att de inte går förbi förlorade. Låt även ingen annan begränsa dig och styra över dina val. Dyker en chans upp för dig och du vill ta den så gör det!

tisdag 5 maj 2015

Varför kan vi inte bara respektera varandra?

Idag var jag iväg och föreläste för en åttondeklass om mobbning, vilket var extremt kul. Jag själv lär mig lika mycket av er som jag hoppas att ni lärde er utav mig och Ebba. Riktigt kul att få komma ut och dela med sig utav sina erfarenheter och upplevelser i hopp om att det kan hjälpa personer som blir utsatta för samma sak att bla inte känna sig ensamma.

Även fast det är riktigt kul att komma ut och föreläsa och få höra alla bra saker ni har att säga samt responsen man får efter är det inte lika kul att höra hur utsatta vissa personer är i dagens samhälle. När vi har varit ute och föreläst har vi stött på personer några gånger som är utsatta för mobbning och mår mer eller mindre as dåligt. Detta är jätte tråkigt att höra för det är absolut inte okej att barn ska behöva må såpass dåligt som de gör pga mobbning.

Även fast man inte kan tro det så förekommer det mobbning på alla skolor i större eller mindre skala, tyvärr. Det är inget vi kan ta oss ifrån helt och hållet samt att det är svårt att upptäcka mobbning ibland. Tycker bara att det är så tråkigt att det finns såpass lite respekt i vissa att de måste mobba andra. Vi är alla olika och om vi inte skulle vara det skulle världen vara väldigt tråkig.

Så jag vill egentligen bara att alla ska få bli accepterade för deras olikheter och egenskaper. Vi bör aldrig hacka på någon vare sig det gäller utseende, personlighet etc. Alla är vi unika, det finns ingen som oss själva.

Detta säger jag till alla er som blir mobbade: Ni är unika, det går inte att jämföra något unikt med något annat, att de ger sig på dig visar att du har något de inte kan få. Låt dem inte trycka ner dig för du är så mycket mer värd än den skiten du får ta. Det är jobbigt nu men ge inte upp, för den dagen du bevisar för dem att du är starkare än dem kommer vara så underbar. Den dagen kommer du måste bara fortsätta kämpa. Det är inte du som är den svaga, det är dem.


måndag 4 maj 2015

När saker händer

Under sina resa genom livet gäller det alltid att omge sig av folk som bryr sig om en och som får en att må bra. Dessa människor kan bli speciellt värdefulla när ovanliga saker händer som man inte är van vid att hantera eller att hantera själv.

Detta fick jag uppleva i helgen då jag var med om en situation som jag aldrig har varit med om innan. Denna situation var väldigt jobbig då jag aldrig har varit med om liknande förut. Blev chockad och skärrad efter detta.

Men tack vare en speciell person som fångade upp mig eter det som hände och brydde sig om mig fick jag prata om det som hände. Detta gav mig svar på de frågor jag hade samt fick mig att förstå vad som hade hänt. 

Det är detta jag menar med att omge sig med bra personer och ta vara på de grymma personer man har runt sig. Utan han som fångade upp mig i helgen hade jag fortfarande gått runt och grubblat över det som hände. Så ta vara på de du har runt om dig som får dig att må bra för en dag kan en av dessa vara den ända personen som hjälper dig ur det du inte kan hantera själv.

Tack för hjälpen i helgen!