fredag 17 april 2015

Skillnaden mellan Diabetes typ 1 och typ 2

Ofta när det pratas om diabetes i samhället pratar man gärna om det generellt, vilket jag tror kan vara en bidragande faktor till varför många missförstånd uppstår. När man pratar om diabetes bör man prata om diabetes typ 1 och typ 2 separat många gånger för att det inte ska ge en fel bild på de olika typerna.

Det finns olika typer av diabetes men de två vanligaste är typ 1 och typ 2. Det som är gemensamt för dem är att båda är obotliga än så länge.

Typ 1
Diabetes typ 1 är den typen då kroppens egna immunförsvar går till angrepp på de insulinproducerade cellerna för att på lång sikt utrota dessa helt. Då måste en person med diabetes typ 1 tillföra insulin med hjälp utav insulinsprutor eller insulinpump. En person med diabetes typ 1 får äta vad de vill, när de vill och hur mycket de vill bara de tar insulin. Sen råds en person med diabetes att avstå godis, läsk, fet mat etc precis som vilken annan individ som helst. Ingen bör äta godis, kakor mm men de flesta gör det i alla fall. Samma sak gäller för en diabetiker typ 1, vi råds att inte äta godis då det är extremt mycket socker i det men vi gör det i alla fall och kompenserar med vårt insulin.

Typ 2
Diabetes typ 2 är obotlig men skillnaden till diabetes typ 1 kan man bli symptomfri i vissa fall när man har diabetes typ 2. Det är även typ 2 som är den vanligaste typen av diabetes.

En person med diabetes typ 2 har en nedsatt insulinproduktion eller så kan inte bukspottskörteln tillgodose kroppens insulinbehov. Detta gör att de fortfarande har en egen insulinproduktion dock inte tillräcklig. Bero på hur sjukdomen drabbar individen får de behandlas med insulin, tabletter eller endast omlagda kost- och träningsvanor.

Med hjälp av omlagda kostvanor kan du se till att få i dig mindre kolhydrater, vilket är de ämnet som påverkar blodsockret, kan du på så vis få kroppens insulinproduktion att räcka till. Träning är alltid bra för en individ men för en diabetiker kan det hjälpa en att bli symptomfri. Eftersom att kroppen förbränner socker under träning så behövs inte lika mycket insulin för att ta hand om det socker som blir kvar.

Detta är en grov förenkling av de olika typerna av diabetes men de måste bli tydligare i samhället för att kunna skilja på dem. På så sätt kan vi minska missförstånd som jag skrev om igår (Jag får äta vad jag vill!) och förstå de olika typerna diabetes på ett bättre sätt.

För de som vill läsa mer rekommenderar jag dessa sidor:
1177.se Diabetes typ 1
1177.se Diabetes typ 2
Diabetesförbundet - Diabetes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar