tisdag 31 mars 2015

Sluta stressa över saker vi inte kan påverka!

Idag när jag satt på tåget till skolan insåg jag en sak, hur mycket vi stressar över något som vi själva inte kan ro för.

Kom fram till det hela eftersom att tåget stannade innan Årstaberg pga obehöriga som befann sig i spårområdet vi Stockholm Södra. Så fort vi fick höra detta såg jag hur folk började sucka och stressen ökade hos majoriteten av personerna i tågvagnen. Det var väldigt kul att sitta och titta på detta då skillnaden blev så stor på så kort tid. Jag själv visste då att jag skulle bli några minuter sen till skolan pga detta och jag kommer inte komma dit fortare för att jag stressar. Utan jag satte mig istället och läste några extra sidor i min bok.


Har pratat innan om att vi har svårt att sortera (Vad är mitt och vad är ditt?). Detta gäller även här. Idag stressar många över saker de inte kan ro för som tex att tåget är sent. Hur mycket du än stressar upp dig kommer tåget inte röra på sig fortare för det. Väntar du på någon som är sen kan du inte få den att komma fortare om du börjar stressa etc. Det är viktigt att kunna se skillnad på vad vi kan påverka och vad vi inte kan påverka.

Börjar vi stressa över saker vi inte kan påverka är det bara slöseri med energi. Dock ska vi inte stressa för mycket över saker vi kan påverka heller. Kommer man till en situation där något, rent ut sagt, skiter sig så får man se vad man kan lära sig utav den situationen istället för att stressa upp sig. Du kanske skulle ha börjat med projektet, skolarbetet eller liknande tidigare eller lagt upp arbetet på ett annat sätt. Det finns alltid något man kan lära sig!

Lär dig sortera ut vad du kan påverka och inte. På så sätt slipper du ödsla massa energi på saker i onödan och du får även ett lugnare liv.

måndag 30 mars 2015

Alla ska bli respekterade för den människa man är!

Alla är vi människor i grund och botten och vi alla vill bli respekterade som den människan vi är. Tyvärr är det tydligen inte så lätt alla gånger. Alldeles för många gånger ser man bristen på respekt. I kollektivtrafiken, i skolan, på jobbet osv. Det syns överallt!

Ett praktexempel som de flesta har varit med om, gruppredovisning i klassrummet. Det är alltid mer eller mindre nervöst att redovisa något framför en grupp med personer, då man inte vet att personerna i publiken tänker och tycker. Vi har alla olika erfarenheter om redovisningar och för en del är de hur lätta som helst att göra medan de är hur jobbiga som helst för andra. Detta är något som måste respekteras. När jag står och håller en föreläsning tar jag inte åt mig om någon skrattar eller om någon tittar på telefonen, dock är det tråkigt om någon kollar på telefonen. Medan andra tar åt sig jätte hårt om någon skrattar i publiken under presentationen, om det inte är meningen, eller om någon pratar. Detta är stor brist på respekt enligt mig då vi inte vet vad den som står framför oss känner eller tänker. Helt enkelt vill jag bara att alla ska tänka till en extra gång i dessa situationer för att vara en bra publik och stötta den som håller presentationen. Tycker ni om det personen säger så säg gärna det efteråt, det betyder så mycket.

Detta är bara ett exempel på när respekt är jätte viktigt. Dock kan jag säga att respekt är väldigt viktigt på många sätt. Som jag skrev i början är vi alla människor i första hand och bör respekteras utifrån det. Efter att vi är människa kommer etnicitet, tro osv. Men vi är fortfarande människor allihopa. Tänk till en extra gång innan vissa handlingar.

Var helt enkelt förändringen du vill se i världen!

fredag 27 mars 2015

Vi tänker för mycket på dåtiden och framtiden

I dagens samhälle är vi väldigt stressade och det påverkar oss på massor av olika sätt (Som jag har skrivit om en del här!). Detta beror till stor del av att vi lägger för mycket vikt på dåtiden och framtiden. Vi tittar bakåt för mycket då vi inte vågar testa saker som vi har sett misslyckats innan medan vi samtidigt tittar framåt för mycket och vill hela tiden vara framme vid målet.

Helt enkelt går vi och längtar till våra mål men hindrar oss tack vare att vi är fast i dåtiden och det som hände då. Om vi kunde släppa dessa två ibland och bara fokusera på det som händer just nu skulle vi bli mycket effektivare. Detta skulle göra att vi stressar mindre eftersom att det inte någon stress i nuet. Allt handlar bara om vad som händer just där och då.

Hur länge sedan var det du satte dig ner och bara andades ut och njöt av stunden? Antagligen väldigt länge sedan. Som jag skrivit innan är det jätte viktigt att hitta sina stunder (Våga ta det lugnt) och det här handlar mycket om det. Hitta dina stunder där du kan känna av nuet och njuta av det. Många gånger är det väldigt avslappnande.

I dagens samhälle händer väldigt mycket saker och vi har alltid något att göra, då är det extra viktigt att kunna koppla av. Konsten att koppla av är svår och den måste tränas upp. Jag kan dock säga att det är väldigt nödvändigt och skönt. Nu när våren är på ingång är det ännu skönare att ta en stund och bara njuta. När du lär dig koppla av och njuta utav nuet kommer du känna dig lugnare. Detta lugn kommer tjäna dig positivt då du kommer bli effektivare i vardagen utan att behöva stressa mer.

Ta dig tiden att njuta va nuet då det kommer tjäna dig gott. Kom loss från dåtiden och sluta oroa dig över framtiden, njut av nuet och mår bättre!

torsdag 26 mars 2015

Våga vara annorlunda

Som jag har skrivit innan kommer du att behöva sticka ut om du ska nå dina högsta mål. Du kommer inte komma dit om du bara är medelmåtta eller som vi i Sverige säger "lagom". För tar du bara i sådär lagom mycket kommer du inte nå dina mål, eftersom att det då finns någon annan som är beredd att satsa och vara annorlunda för att nå sina mål. För att nå  dit du vill kommer du behöva ta i som fan och skita i vad andra säger. 

Tyvärr är det fult att vara dedikerad i vårt samhälle och detta beror på att vi alla är för fega. Ingen vågar göra det som krävs för att nå sina mål och det resulterar i att när du är dedikerad blir folk sura på dig för att de själva inte vågar göra det som krävs för att de ska nå sina mål. Folk försöker skylla ifrån sig för att de inte ska inse att det är de själva som har ansvar för sin framgång. 
Säger någon att du är annorlunda så ta det som en komplimang. För om du är annorlunda gör du något som andra inte gör och det är just det som krävs om man ska bli bäst på något, man behöver göra något annorlunda. Om vi gör som alla andra kommer vi få samma resultat som alla andra. Om ni inte vill vara som alla andra kommer du behöva göra något som de andra inte gör. Vågar du göra detta kommer du få ett annat resultat. 

Är du beredd att under de kommande 5 åren göra det som 95% aldrig kommer göra, för att om 5 år ha det 95% aldrig kommer ha? Är svaret ja på denna fråga så kommer du ses som annorlunda då du gör något som 95% av befolkningen aldrig kommer göra. 

Våga vara annorlunda och stick ut från mängden, det är då du syns!

onsdag 25 mars 2015

Livet är inte en dans på rosor

Ibland är inte alltid vägen mot sina mål lätt, man stöter på hinder och problem. Det finns stunder då man bara vill ge upp allt för att det är så sjukt jobbigt. Allt suger och man ser inte ljuset i tunneln. Alla har vi varit där nån gång i livet och det kommer komma fler sådana tillfällen.

Det är i dessa jobbiga tillfällen det är viktigt att komma ihåg varför man började. En gång satte man ett mål av en orsak och det är den orsaken som ska få en att fortsätta. Då gäller det att målet man satte var så bra att det kan få en att fortsätta även under dessa jobbiga tider. För att målet ska få en att fortsätta är det viktigt att målet är värt att kämpa för. Många sätter för låga mål som de inte känner är värda att kämpa för när det är som jobbigast. Dessa kommer inte utvecklas eller komma framåt.

Som man brukar säga "det blir bra i slutet", alltså är det inte slutet även om känslan är sådan om det inte är bra. För när du har nått ditt mål som du har kämpat för kommer det kännas som du står på toppen av ett berg och inget kan påverka dig. Har du denna känsla när du har nått ditt mål har du haft ett bra mål som var värt att kämpa för. 

Det är även så att inget i livet kommer gratis, man måste vara beredd att offra saker och att hänga i när det är som jobbigast. Tyvärr släpper många taget när det är som jobbigast eftersom att de inte känner att de är värt det eller att de känner att de inte orkar lägga ner energin som behövs för att ta sig igenom stormen. Du kommer aldrig veta hur stark du är tills stark är det ända du kan vara. Klarar du dig ur denna jobbiga period vet du att du kan klara av det igen och igen och igen. Du kommer även lämna den jobbiga perioden starkare än när du kom in i den. Du har blivit en erfarenhet rikare och kommer bära med dig den resten av livet. Det är detta livet handlar om, livet är inte alltid lätt och livet kommer slå dig rakt i ansiktet ibland. Det ända man kan göra är att möta det och när det är jobbigt är det bara att bita ihop och ta i lite till. 

Min mormor sa till mig för många år sedan att man aldrig får utmaningar som är så svåra att man inte kan klara av dem. Alltså är det bara inställningen som bestämmer om vi lämnar det jobbiga eller kämpar oss igenom det. Mitt val är alltid att kämpa mig igenom det då det gör mig starkare och ger mig mer erfarenhet än om jag bara skulle ge upp. Tyvärr kommer man aldrig någonstans i livet om man ger upp. Vill du något gäller det att kämpa för det, tar du inte i tillräckligt kommer någon annan göra det. It´s just to face it! Livet är orättvist men se till att du är den som får den största delen av kakan, för det är du värd!

Livet är inte en dans på rosor, ibland ramlar man mellan bladen och då sticker det i fötterna. Livet är inte alltid lätt men det finns alltid en väg upp igen!




tisdag 24 mars 2015

Vikten ligger inte i bokstaven!

Många av dagens ungdomar från årskurs 6 och uppåt lever i en betygsstress där de känner att de måste få ett bra betyg. Dagens ungdomar kämpar för att få ett betyg de är nöjda med och får de inte detta betyg kommer ångesten. Jag själv har varit där och även väldigt många av mina vänner. Detta beror på att vi har missförstått betygen till viss del.

Ungdomar jämför gärna betyg med varandra för att man anses som smart eller bra om man får ett bra betyg. Detta är dock fel då vi lägger för mycket vikt på bokstaven man för som betyg, jobbet bakom betyget glöms gärna bort. En person som har slitit hårt för att få ett E eller D ska inte behöva känna sig sämre än en som får ett A eller B bara för att bokstaven är högre upp i betygsskalan. Eftersom att denna person som kämpade sig till sitt E eller D är stolt över sitt betyg och det är en prestation för denna person. Detta är något som gäller genom hela betygsskalan för alla personer. Helt enkelt betyder betyget mer när du behöver kämpa mer för det.

Ett exempel ur mitt liv är att vi har en kille i klassen som kämpar för att klara av sin matte, han kommer på extra lektioner och går på extra stöd. När han sätter sitt betyg ser man en glädje man sällan ser när det kommer till betyg. Medan jag själv som alltid har haft lätt med matte inte alls blir lika glad när jag sätter mitt betyg då jag inte har behövt kämpa lika hårt för det.

Betyg är enligt mig jätte bra och de behövs, dock behöver vi titta på dem med ett par andra glasögon (Läs om vad jag menar med glasögon). Därför ska betygen inte jämföras med andra. Vi är alla speciella och har olika förutsättningar. En som kämpar hårt ska få vara lika stolt över sitt betyg som någon som inte kämpar lika hårt. Stressen och ångesten som upplevs med betygen idag skulle kunna dämpas om vi flyttar över vikten från bokstaven till jobbet bakom. Det är inte bokstaven som ska få uppmärksamheten, utan vikten ska ligga vid det arbetet som har gjorts för att få det betyget!

måndag 23 mars 2015

Det går inte att förändra världen på en dag

Som ni säkert har hört tidigare så skapades inte jorden på en dag. På samma sätt kan vi inte förändra världen på en dag. Ibland vill man ha förändring i livet på en gång men det funkar sällan så. Som tex vill jag ha resultat på en gång när jag tränar, men tyvärr funkar inte det utan jag måste hålla ut en längre tid för att få de resultat jag vill ha.

Alltså kan man inte nå sina stora mål på en gång, utan man måste sätta upp små mål längs vägen. Dessa små förbättringar varje dag kommer leda till ditt stora mål. Detta är även bra eftersom att ett stort mål ofta ses som omöjligt om man tittar på det. Tänkt dig att du ska gå hela kinesiska muren, det ses gärna som omöjligt till en början, men går du en bit varje dag kommer du till slut komma fram till ditt mål. Detta gäller även målen i livet. De kan vara stora men för att nå dem tar du en bit varje dag emot ditt mål. 


Sen är det även så att resultat som kommer med tiden varar längre medan mål som vi når snabbt också försvinner snabbt. Ett praktexempel är de som försöker gå ner i vikt, de som går ner snabbt brukar ofta gå upp snabbt när de har nått sin målvikt medan de som går ner långsamt ofta stannar på målvikten också.

Så sätt stora mål, dela upp målet i smådelar och gå en bit varje dag för att tillslut nå dina stora drömmar. Se även till att de mål du når varar länge så stressa inte emot dem!

Vad är mitt och vad är ditt?

Många idag är stressade för att det händer så mycket i livet. De har inte tid att göra något för att de har så mycket att göra hela tiden. Det finns alltid något att oroa sig för och det finns alltid något att göra. Detta är något som stressar oss hela tiden och får oss att tro att våra uppgifter aldrig tar slut.

Men tänk om det inte skulle vara så? Tänk om vi inbillar oss att vi har så mycket att göra och att vi pga dålig organisation stressar mycket i onödan. Är verkligen all vår stress nödvändig och finns det en möjlighet att vi kan stressa mindre?

Jag skulle säga ja! Vi stressar mycket eftersom att vi inte har koll på vad som är våra uppgifter samt "bördor" och vilka som är andras. Vi tar helt enkelt på oss för mycket känslor, tankar och orosmoment då vi inte kan skilja på vårt och andras. För att sluta stressa i onödan måste vi bli bättre på att sortera upp allt som sker för att ta reda på vilka saker vi kan förändra och vilka saker vi inte kan förändra. Enligt mig är det jätte dumt att lägga energi på något som vi inte kan förändra och jag är nog inte ensam. Om vi börjar sortera ut saker kan vi få bort saker som vi inte kan förändra och istället lägga energi på sakerna som går att förändra. På så sätt kommer vi även att bli mer effektiva på de saker vi kan förändra.

Om man ska fortsätta i sin sortering kan man ta de saker som man kan påverka och dela upp dem i en prioritering. De som måste bli klara först ligger alltså först för att sedan kommer sakerna i en sjunkande ordning. Detta göra att man vet i vilken ordning och när sakerna behöver göras. Gör man detta kan jag inte garantera att man slutar vara förvirrad pga allt som händer men jag hoppas att de som testar detta i alla fall kan bli lite lugnare i sitt liv och slippa en del av den stressen vi upplever varje dag.

fredag 20 mars 2015

Du kan bara ändra på dig själv!

Ofta under vår vardag möter vi människor som lätt irriterar oss. När vi möter en sådan person kan våra dagar lätt bli förstörda. Det där bra humöret du var på är helt bortblåst och du är bitter resten av dagen. Varför sker detta? Vi alla känner någon som skulle behöva ändra på något för att du ska tåla dem. När du väl börjar på en person kan du lätt hitta fler du vill rätta till på. Varför går vi runt med dessa tankar?

Jag anser att det är för att vi tycker att vi själva är perfekta. Vi har svårt att inse att det är vi som behöver ändra på oss. Det är ofta man tänker att andra runt omkring sig behöver ändra på sig eftersom att det är dem det är fel på, enligt en själv. Men är det verkligen dem det är fel på? Är det inte väldigt svårt att ändra på någon annan? Jag skulle säga att det är nästintill omöjligt att ändra på andra eftersom att deras beteende beror på deras syn på verkligheten och tidigare egenskaper. Vill vi ha en förändring i livet måste vi själva ändra på oss.

Som jag skrev i inlägget "Vad är verklighet?" är allt vi möts av neutralt men det är vår tolkning av verkligheten som avgör om det vi möts av är positivt eller negativt. För att vi själva ska kunna ändra på oss behöver vi vara medvetna om hur vi reagerar pga vårt filter.

Du kommer även inte komma någonstans i livet om du hela tiden tycker att andra ska ändra på sig. Skyller man alltid ifrån sig på andra kommer man själv aldrig ändra på sig. För att nå nya resultat måste man ändra på sitt beteende. Skyller du på andra kommer du aldrig ändra på dig själv eller komma någonstans i livet. Då är du tyvärr fast!

Gandhi uttrycker sig väldigt bra och det är på detta sätt jag försöker leva mitt liv, gör det ni också!


torsdag 19 mars 2015

Du missar 100% av de skott du inte skjuter!

För många år sen fastnade jag för ett citat taget från Wayne Gretzky. "Du missar 100% av de chanser du inte skjuter". Vilket är väldigt sant. Skjuter du inga skott under en match kommer du aldrig göra mål heller. Samma sak gäller i livet, tar du inga risker kommer du aldrig lyckas.


Under hela livet kommer man behöva ta risker för att komma vidare i livet. Många gånger står vi inför vägskäl där vi inte vet vart vi ska eller är rädda för vad som kommer möta oss på vägen, Ofta försöker man fråga andra om vilken väg man ska ta, dock handlar allt om vart du vill och vad du är villig att riskera och då kan ingen annan hjälpa dig. Vägar man aldrig har gått på innan kommer att vara läskiga och vi kommer aldrig kunna vara helt förberedda för vad vi ska möta. För att komma någonstans måste vi våga utmana oss själva, vilket ofta är läskigt.

För att göra det hela lite enklare att förstå. Tänk er baseboll eller brännboll, du är säker medan du står på en av baserna men för att ta dig till nästa måste du ju springa till den. På vägen till nästa bas kan du bli bränd och förlora poäng osv. Detta vill du självklart inte och då blir vägen helt plötsligt väldigt läskig. Så vi försöker många gånger att förbli säkra genom att försöka ta med oss basen vi står på till nästa bas. Dock fungerar inte reglerna på detta sätt alltså går det inte. Ska du ta dig till andra basen måste du ut på den osäkra marken. Dock ökar dina chanser att komma till nästa bas om du försöker än om du står kvar.

Alltså missar du 100% av de skott du inte skjuter! Våga testa annars kommer du ingenstans!


Vad är verklighet?

Som frågan lyder "Vad är verklighet?", en väldigt djup men bra fråga att ställa. För vad är verklighet och hur uppfattar vi den. Som många vet brukar vi ha olika uppfattningar om samma situation. Vi tar ett exempel, om ett brott utspelar sig i samhället och 20 personer tittar på. Hur många olika vittnesmål kommer polisen få in från samma händelse? Helt klart 20 och de säger även polisen själv. Hur kan då detta komma sig? Jo det är för att vi utsätts för så extremt många intryck i dagens samhälle att hjärnan rensar rensar bort det den anser är onödigt. Denna rensning sker med en grund i vad vi har varit med om tidigare i livet, alltså på tidigare erfarenheter och upplevelser. Man skulle kunna symbolisera detta som ett par solglasögon. Färgen på glaset bestämmer då hur du ska se på saker. Då blir allt väldigt logiskt, tänk dig att du har blåa glas och du möter en med gröna glas. Ni ska komma fram till vilken färg det är på en vit tröja. Problemet är bara att du ser den som blå medan den andra personen ser den som grön. Ni kommer aldrig komma någonstans, om ni inte mot förmodan tar av er glasögonen och se igenom vårt egna filter.

Det jag alltså vill säga är att ända sättet vi kan se igenom vårt eget filter är om vi är medvetna om hur vi reagerar emot de händelser vi ställs mot i livet. Allt som vi upplever är neutralt tills dess att det når vårt personliga filter, då avgörs det om detta är positivt eller negativt. Detta baseras då på tidigare erfarenheter och upplevelser. Första tanken kommer man aldrig kunna ändra på då den baseras på tidigare erfarenheter, men när den andra tanken har vi ett val. Ska vi spinna vidare på vår första tanke eller ska vi välja en annan tanke för att reagera på en situation annorlunda.

Det är vad vi ser genom vårt personliga filter som vi kallar verklighet, men är detta verkligen verkligheten eller bara våran egen tolkning av verkligheten. Detta är en fråga som ger olika svar men jag anser att vi bara ser en egen tolkning utav verkligheten. Det som är positivt med att det är vår egen tolkning av verkligheten är att vi kan ändra vår tolkning. Vi kan välja vad tanke nummer två och tre ska vara för att skapa ett resultat vi vill ha, istället för att spinna vidare på tanke nummer ett vi inte kan påverka och riskera att få ett negativt resultat.

Du väljer alltså hur din verklighet ska se ut, se då till att det är en verklighet du är nöjd med.

onsdag 18 mars 2015

Ta vara på tiden du redan har


Idag hade jag en massa saker planerat men hade ingen ork att göra något av det jag hade planerat. Ibland får man ha såna dagar när man laddar om batterierna och gör något som man inte brukar. Idag var en sådan dag. Jag laddade ur krafterna på ett ledarskapsprov som jag verkligen hoppas att jag sätter och hade då ingen ork att uträtta de ärenden som jag hade planerat att göra idag. Istället stack jag iväg med en kompis för att få lite positiva energi. Under mina jobbigaste perioder där jag har som mest på schemat har jag märkt att allt blir så mycket lättare om man bryter alla dessa måsten och ska:n för att njuta av lite tid med kära vänner. Tyvärr glömmer man gärna bort detta då man har så mycket saker som måste uträttas.

Tyvärr är vännerna något man glömmer bort under de mest jäktigaste perioderna i livets gång, vilket är väldigt synd då de kan göra en så mycket gladare. Vi är sociala varelser och behöver umgås med andra människor för att må bra. En del av er kanske redan tänker "Ja men jag umgås ju med mina arbetskamrater under arbetstid". Detta är inte alls samma sak, som vi så ofta hör i samhället är att vi måste skilja på arbete och fritid. På fritiden måste vi göra saker som inte har med jobbet att göra, annars kommer man bli stressad.

Skapa tid för er själva under dagarna. Jag menar då inte att det behöver vara 2 timmar varje dag, utan det räcker med att man uppskattar den egentid man redan har och använder den väl. Sitter du i bilen mycket kan du se till att använda den väl, lyssna på bra musik eller en ljudbok och analysera hur ditt liv ser ut just nu och filosofera över hur du vill att det ska se ut. Åker du mycket kollektivt så läs en bok, filosofera, skriv eller gör något du tycker är kul på den egna tiden du har. Ibland behöver man självklart mer tid för sig själv eller med andra för att må bra men glöm inte bort den egna tiden du har i vardagen!

Du måste tro på dig själv!

Något man gärna ser ute i samhället är att alldeles för många inte tror på sig själva. Vilket är väldigt tråkigt att se då det är jätte viktigt att tro på sig själv. Tror man inte på sig själv kommer man aldrig våga göra det man vill. Alla människor är kapabla till att göra underverk men man måste tro på sig själv. Detta är något som gäller genom hela livet.

Vill du göra underverk och ta dig dit du vill måste du tro på vad du själv vill. För tror inte DU på dig själv eller det du gör, hur ska då någon annan nånsin kunna göra det? I allt vi gör måste vi börja hos oss själva. Ni kanske har hört att man inte kan älska någon om man inte älskar sig själv först. Jag skulle säga att de stämmer och det är bara ett av alla påståenden som stämmer. Som sagt måste vi alltid börja hos oss själva. För att leda andra personer måste vi kunna leda oss själva, för att andra ska tro på oss måste vi tro på oss själva först, för att kunna övertala personer måste du kunna övertala dig själv osv. Listan skulle kunna bli hur lång som helst! Poängen är att vi måste börja med oss själva i allt vi gör. För klarar vi inte av att övertyga oss själva, hur ska vi då kunna övertyga andra?

En faktor som gör att vi inte tror på oss själva är, vad jag tror, att vi jämför oss för mycket med andra. Vi vill alltid vara bättre än andra och jämför oss med andra för att veta hur vi ligger till jämfört med dem. Vi jämför betyg, kläder, utseende, presentationer, kunskap etc. Vi jämför allt! Då är frågan, kan man jämföra något som är unikt? Naturligtvis inte, för då är det inte unikt. Därför måste vi sluta jämföra oss med andra då vi bara kommer trötta ut oss själva och må dåligt utav det. Vi är alla unika!

Så helt enkelt måste vi sluta jämföra oss med andra för att på så sätt öka tron på oss själva! För tror vi på oss själva kan vi skapa underverk!!


tisdag 17 mars 2015

Våga ta det lungt!

Idag stressar väldigt många i livet då det finns massor av saker att göra hela tiden. Vi känner oss aldrig färdiga då vi alltid hittar något nytt att göra när vi gör klart saker. När disken är klar ska det dammsugas sedan ska det pluggas och man ska även träna osv. Detta är inte bra! Det finns flera studier som visar på att stress bryter ner oss inifrån på många olika sätt. Vi måste låta oss själva vila.
Jag kan bara relatera till mig själv då jag har väldigt mycket i rullning. Sista terminen i gymnasiet med ett gymnasiearbete och alla prov som ska skrivas innan betygen sätts säger sitt. Utöver detta dömer jag även hockey på min fritid, är engagerad i en hockeyförening, utbildar mig till kostrådgivare på distans, jobbar, tränar och är med vänner. Detta är saker som gärna tar upp mycket tid men samtidigt är roliga, vilket gör att jag gärna glömmer bort att vila ibland. Även fast det är roliga saker man gör kan man drabbas av en stress. Vilket jag känner av ibland och tillslut mår man inte bra. Har på senaste tiden börjat rensa bort saker och våga ge mig själv tid till vila. Vila behöver inte innebära att man sover eller ligger i soffan utan att man gör saker som är kul, att man tar en paus från sina vardagsysslor. Det kan vara att ta en kaffe med en kompis, läsa en bra bok eller att träna utan tidspress. Alla laddar vi batterierna på olika sätt.
Dock är fortfarande huvudproblemet stressen i vardagen som många gånger är onödig. Ta dig tid och reflektera över vilka saker som verkligen är nödvändiga och vilka som kan vänta. Se bara till att stressa mindre i vardagen så kommer du se att man kan njuta mycket mer av livet!

måndag 16 mars 2015

Låt inte Diabetesen stoppa dig!

Ända sedan första dagen jag fick diagnosen diabetes fick jag höra att jag inte skulle låta den stoppa mig. Jag trodde självklart att diabetesen skulle sätta stopp för allt kul och att den skulle hindra mig från att göra massor av saker. De första dagarna var skit jobbiga rent ut sagt. Dock sa min farbror (som också är diabetiker) när alla negativa saker snurrade runt som snabbast i mitt huvud att jag aldrig skulle låta diabetesen stopp mig från att göra det jag vill samt att jag skulle ta kontrollen över min diabetes och inte låta diabetesen kontrollera mig. Detta var de orden jag behövde höra för att inse att diabetesen inte kommer stoppa mig från att göra det jag vill.

Ända sedan min farbror sa dessa saker har min främsta målsättning med min diabetes varit att inte låta den hindra mig från att göra det jag vill i livet. Vill jag resa jorden runt ska jag göra det utan att diabetesen ska stoppa mig, men det ska även inte stoppa mig från att ligga i soffan en hel helg om jag skulle vilja göra det. Diabetesen är en del av mig och det kommer den alltid att vara, då är det lika bra att jag har kontrollen över den eftersom att det är min kamrat livet ut.

Självklart har man bra och dåliga stunder i sin diabetes. Vissa perioder kan allt var frid och fröjd då blodsockret ligger spikrakt medan andra perioder känns det som att vad jag än gör vill inte blodsockret samarbeta. Det är som livet, allt går upp och ner. Dock låter jag fortfarande inte diabetesen hindra mig. Jag har aldrig valt bort något eller sagt nej till något pga min diabetes och kommer aldrig göra det heller.

Så till alla diabetiker där ute, ta kontrollen över din diabetes så att diabetesen inte tar kontrollen över dig!


Måndag = Nya möjligheter


Som bilden säger är det nu måndag och det betyder nya möjligheter. Måndagsångest är ingenting man ska ha då måndagar är de bästa dagarna på veckan. Du har laddat batterierna under helgen och är beredd att möta en helt ny vecka. Inför kommande vecka önskar jag att ni skapar era möjligheter, ni kommer aldrig komma någonstans i livet om man väntar på att möjligheter ska dyka upp framför en. Det är väldigt sällan det händer utan man har oftast fått kämpa sig till sina möjligheter och gjort aktiva val för att komma dit man är. Se nu till att göra aktiva val för att komma närmre dina mål! Du vet vad du vill och vart du ska, denna vecka kan ta dig närmre det målet.

Gå till skolan eller jobbet idag med en känsla av att ni ska erövra världen. Möt era hinder med en positiv inställning så kommer de gå enklare att ta sig över dem. Allt är möjligt och det är bara du som sätter gränserna till vad du ska kunna uppnå. Kämpa hårt, njut av alla stunder och våga bli kallad galen denna vecka!

söndag 15 mars 2015

Ekvation till framgång

Att nå framgång kan ses som väldigt svårt för många och det har det även gjort för mig. Till en början behöver man definiera framgång för en själv. Är framgång att tjäna mycket pengar, ha mer tid till familjen eller liknande. Efter att man har definierat framgång för en själv måste man veta hur man ska nå sin framgång och vad som kommer att krävas. Du kommer aldrig kunna vara helt förberedd för vad som kommer dyka upp under vägen men du kan i alla fall ha en aning. Under resan kommer du även ställas inför olika vägval där man inte riktigt vet vart man ska gå, vid dessa vägval kan faktiskt ingen hjälpa dig då det är du som påverkas av dem och det är din framgång det handlar om. Så vad som är viktigast för dig kommer hjälpa dig i valet. Du kommer med säkerhet känna dig förvirrad under vägen, men låt dig själv vara förvirrad. Jag själv får flest idéer när jag är som mest förvirrad då många tankar är i rullning. 

Dock är en sak säker att när det kommer till att lyckas med något måste man vara bra på det man gör och för att bli bra på något man gör behöver man göra det länge och mycket. Du kommer aldrig orka med att göra detta så pass mycket som du behöver om du inte tycker det är kul. Så enkelt sagt behöver du göra något som är kul för att nå en framgång inom det. Gör du något som du inte tycker är kul kommer du aldrig ha orken eller lusten att göra det lilla speciella som behövs för att bli bäst på det. 

Frågan man bör ställa sig själv är "Går jag upp på morgonen för att jag inte dog under natten, eller går du upp på morgonen för att du vill?" Om svaret på den frågan är att du gick upp för att du inte dog under natten måste något ändras i ditt liv för att göra det mer inspirerande.

Våga satsa på det du tycker är kul! :)

lördag 14 mars 2015

Du kommer lyckas!!

En kompis från grundskolan hörde av sig till mig idag och berättade om sina mål då han kände igen sig i mitt tänk jag har skrivit om här. Det är riktigt kul att höra hur dedikerade personer är mot sina mål.
Hans mål är att komma till världseliten inom golf och jag blir inspirerad av att höra hur han har nått sina milstolpar på vägen till vart han är idag. På lediga dagar kan han gå upp tidigt på morgonen för att träna golf till sent på kvällen för att han vet vad han vill med livet. Personer som honom tycker jag är riktigt häftiga då de vart de vill och ger sig fan på att ta sig dit.
"Sätt upp mål, och ge aldrig upp förrän du nått dem. ha viljan och ha tålamodet. älska det du gör." Det är säger han själv vilket visar hur dedikerad han, tycker det han gör är hur coolt som helst då det inte är många som vågar satsa så hårt.
Du har mitt stöd hela vägen och du komemr dit du vill en dag, fortsätt bara kämpa hårt och våga. Längtar tills jag får se dig i eliten!

Vad är styrka?


Vad är egentligen styrka? Är det den som kan lyfta mest i bänkpress, den som är starkast i diskussioner, springer längst eller de som lyckas trycka ner andra? Enligt mig är det ingen av dessa rätt svar. För att lyfta mycket krävs mycket träning och det kan många lyckas med, dock är en del personers motivation inom träning riktigt fascinerande. Det finns en hel del personer som är riktigt skickliga när det kommer till diskussioner, dock är inte detta heller styrka för mig då man kan träna upp sina retoriska förmågor. Att trycka ner någon är bara fegt och bör aldrig hända, tyvärr händer detta dagligen alltså är inte det styrka heller.

Styrka i mina ögon är de som har styrkan och modet att backa tillbaka ett steg för att lyfta upp någon annan. Att genom släppa på sin egen prestige ge någon annan möjligheten att skina. Det krävs en hel del av en person för att kunna backa ett steg och låta en annan person få beröm för något ni eventuellt har gjort tillsammans då det ligger i människans natur att vilja få uppskattning. Lyckas man dock putta bort detta begär för att lyfta upp personer som kanske inte har kommit lika långt som du eller som inte har samma självförtroende har man visat prov på riktig styrka. Detta kommer självklart vara en utmaning, men är det ingen utmaning kommer det inte ändra dig.

Så helt enkelt, våga ta ett steg tillbaka och lyft upp personer som behöver det! :)


fredag 13 mars 2015

Min livsfilosofi

I tidigare inlägg skrev jag om mål. Då tycker jag det är viktigt att man påpekar en sak. Njut av resan! Min livsfilosofi går ut på att målet med livet är att dö, vi kommer alla dö någon gång men vi vet aldrig när. Tänk er att målet med livet är döden och resan dit är själva livet. Då lyder min filosofie såhär: Eftersom att vi idag strävar så mycket emot våra mål i vardagen och stressar emot att klara av dessa så missar många idag resan emot sina mål. Enligt mig är resan det roliga många gånger och då man lär sig flest saker. Så om alla stressar mot sina mål och missar resan kommer alltså majoriteten av personerna i samhället att stressa emot målet med livet, döden. Då står man där tillslut vid livets mål och undrar vad man har gjort genom sitt liv då man aldrig har njutit av resan till sina mål.

Det jag försöker säga är alltså att vi stressar för mycket i vardagen och på så sätt stressar igenom livet. På så sätt riskerar vi att missa massor av saker under livet som vi aldrig har njutit av.

Njut av livet och de utmaningar ni ställs emot, stanna även upp för att reflektera över vad du har och var glad över det. Det är vanligt idag att vi glömmer mycket och får ett tunnelseende genom vardagen, bli inte en av dem för du missar så mycket. Framöver rekommenderar jag att ni tar tid för att inse vad ni har, vart ni är och hur ert liv ser ut. Ni får helt nya perspektiv på saker, det lovar jag.

Så sätt mål men våga njut av resan emot era mål! :)

Mål och belöning

Jag pratar gärna om mål och belöning när jag föreläser om att Plugga Smart. Allt blir så mycket roligare att jobba emot om man har ett mål. Sätter man ett tydligt mål blir resan dit mycket mer motiverande då man vet vart man ska och vad man behöver göra. Under resan har man även något att fästa blicken på när resan blir tuff. Precis som en fartygskapten håller blicken emot en fyr under storm.

Sedan gäller det att belöna sig själv efter att man har nått målet på något sätt. Ett bra tumregel är att anpassa belöningen till målet man har uppnått. Är det ett litet mål blir belöningen liten men vid ett stort mål blir belöningen stor. Detta gör målen ännu roligare att nå och kämpa för.

Jag själv är väldigt tävlingsinriktad och säger någon att jag inte kan eller vågar blir detta en utmaning för mig som jag vill komma segrande ur. Detta är den största anledningen till varför jag sätter mål, vet jag inte vad jag strävar emot blir jag lätt omotiverad.

Idag nådde jag ett av många små mål under tiden i skolan, jag skrev ett prov i privatjuridik som jag kände gick super bra och då passade jag på att belöna mig själv. Detta gjorde att jag blev lite stoltare över mig själv och att dagen blev lite bättre.

Våga sätta mål på alla olika nivåer och ge er fan på att nå dem! Ni kommer må så sjukt bra när ni har nått dem och jag vet att ni kan :)

Viktig info till icke-diabetiker!!

Under mina sex år som diabetiker har jag fått höra många historier och tankar om vad man bör göra när en diabetiker börjar må dåligt och får en så kallad känning (lågt blodsocker). En del vet inte alls vad de ska göra, andras första svar är att man ska ge insulin (vilket är LIVSFARLIGT), vissa säger ring 112 och andra skulle ge något att äta. De två första alternativen skulle sätta en diabetikers liv i fara och speciellt alternativ två, att ge insulin. Insulinets uppgift och funktion är att sänka blodsockret. Då blir det säkert rätt logiskt, om en person har för lågt blodsocker och insulinet sänker det, bör man ge mer insulin då? Svaret är självklart nej! Rör aldrig en diabetikers insulin! Det absolut bästa ni kan göra är att ringa 112 samt ha något med socker redo om diabetikern är kapabel att äta. Tryck aldrig in något i munnen på en diabetiker under ett krampanfall eller någonsin på någon då detta kan sätta sig i halsen och kväva personen.

Mitt allmänna råd är att ringa 112 om du inte är säker på vad du ska göra då de vet hur man ska behandla detta. Som jag även sa innan, rör aldrig en diabetikers insulin! Känner ni någon person med diabetes prata med denna och fråga vad du bör göra vid en känning och vad just denna diabetikers symptom är på en känning.

Överlag är det alltid bra att prata med en diabetiker och ställa frågor för att få svar på de funderingar man har. Då kan du få veta hur denna person ser på sin diabetes och hur mycket du bör beblanda dig i den osv. Våga fråga då alla diabetiker jag har mött är väldigt öppna med att prata och svara på frågor om sin diabetes.


Här ser ni de symptom som uppkommer vid lågt blodsocker :)

torsdag 12 mars 2015

Hur ser jag på livet?

Brukar ställa denna fråga till mig själv ibland för att inse hur man egentligen ser på livet med allt som händer runt omkring. Det är ofta man hamnar i en rutin under dagarna och gör samma sak gång på gång utan någon vidare reflektion. Enligt mig är det svårt att märka hur man känner över något om man inte reflekterar över det. Är det jag håller på med bra eller dåligt, kul eller inte osv. Detta är viktigt enligt mig för jag tycker att man bara ska göra saker som ger en energi och som är roliga att göra, annars är det inte värt tiden.

Just nu är livet väldigt skönt då gymnasiet börjar ta slut (på gott och ont) samt att hockeysäsongen börjar lida emot sitt slut. Det är även vår ute och ser fram emot allt som jag ska göra framöver. Även fast jag är mitt uppe i en skilsmässa som är inne på sitt tredje år anser jag att livet ändå är riktigt skönt. Försöker se det ljusa i livet och inte låta onödig energi gå till spillo. Har, som jag skrivit innan, väldigt mycket idéer, planer och visioner på min framtid och jobbar stenhårt för att nå dem. Alla människor har sina upp och ned gångar, that´s life. Det gäller bara att inse vad som fick en att börja och veta vad man har för mål för att fortsätta kämpa. Jag vet vad jag vill och jag ska dit!

Nu säger jag god natt då nya utmaningar väntar imorgon! Ser fram emot dem och kommer möta dem med ett leende :)


En av mina drömmar!

Jag har många drömmar och visioner i mitt liv men den största och mest generella är att få dela med mig av mina erfarenheter och kunskaper. Detta vill jag göra genom att komma ut och föreläsa om ämnen som för tillfället rör skolan och tiden i senare högstadiet samt gymnasiet. Hade möjligheten senast idag att dela med mig av mina erfarenheter angående studieteknik via en föreläsning vi i företaget kallar "Plugga Smart". Där delar vi med oss av våra bästa tips angående studier samt olika tankesätt för att bli motiverad och orka med plugget när det är tungt.

Det är helt underbart för mig att stå framför så många individer och dela med mig av mina kunskaper samt erfarenheter. Allt blir även så mycket bättre när en person kom fram efteråt och tyckte att det vi gjorde var super grymt och visade sin uppskattning extra mycket. Kan jag motivera och inspirera i alla fall en av de 40-50 som satt där idag är jag mer än nöjd.

Detta är att leva min dröm! Hoppas att de som lyssnade tyckte det var lika kul som vi i företaget tyckte :)

Nu ser jag och även vi fram emot nya utmaningar och möjligheter!

Gå inte undan

Något man märker som diabetiker är andras reaktioner angående sprutor och nålar. Jag har själv fått höra att det är äckligt med sprutor eller med blod. Flera har sagt åt mig att jag borde gå iväg med mina saker. Vilket jag inte tänker göra! Jag valde inte att få diabetes och jag behöver ta mina blodprover och sprutor för att må bra. De som inte gillar dessa kan kolla bort. Vet jag att jag sitter med någon som tycker det är obehagligt säger jag till innan för att visa respekt. 
Alla står dock inte på sig som jag har gjort. Det resulterar i att de som inte vågar stå på sig går iväg och tar sina sprutor och skäms för sin sjukdom, vilket inte alls är bra. Diabetesen är en del av mig som människa och kommer alltid vara det. Det är en del av mig som följer med min vänskap samt mitt umgänge. Igenom hela livet kommer man behöva ge och ta samt acceptera andra människor. Vi är alla olika med olika förutsättningar och egenskaper vilket behöver respekteras.

                       

Till alla er som skäms över er diabetes och allt vad diabetesen innebär, sluta med det. Det är din sjukdom som är en del av dig. Jag personligen tycker att alla ska respektera diabetesen då den inte är lätt att leva med och blir inte lättare att leva med om andra ska påverka hur jag tar han dom den.

Våga stå för din diabetes, det är en del av dig du bör vara stolt över!

onsdag 11 mars 2015

Viljan styr!

Vill man något i livet så går det. Allt är möjligt det är bara en eget psyke som sätter stopp för sig själv. Idag lever de flesta i en saga där de bygger upp hinder för sig själva och på så sätt bryter ned sig själva. Tänk om vi alla skulle kunna våga göra det vi vill utan att behöva tänka på vad andra tänker om det vi gör. Idag går för många runt och vågar inte följa sina drömmar pga vad andra skulle säga om dem. Skit i vad andra säger! Du lever bara ett liv så låt ingen annan leva det åt dig, sträva inte efter att vara normal. Vad är egentligen normalt?

Våga sticka ut, våga gå din väg och våga vara dig själv!!



Dagens känsla




Äntligen är våren här, vilket jag verkligen kunde känna idag. På väg hem från skolan kunde jag äntligen köra med solglasögonen på, rutorna nere samt "2 Blyga Läppar" dunkande ur högtalarna. Även fast livet kan gå fort ibland är det viktigt att man tar tillvara på stunder som denna. Där man kan pusta ut för en stund och ladda om batterierna. Livet är underbart, det gäller bara att se det. Gå ut i solen, ta ett djupt andetag och bara njut av att du är vid liv och har möjlighet att njuta av en dag till. Det är tyvärr något som ofta glöms bort.

Morgonens blodsocker gjorde även det dagen bättre, äntligen får jag känna att jag har kontroll igen efter en långdragen förkylning som har skjutit blodsockret i höjden. Bara att få se en siffra mellan 4-10 på mätaren under morgonen gör att humöret stiger en bra bit. Nu är det bara att fortsätta så!

Våga ta en sekund och njut av livet idag! :)

Varför??

Varför jag startar denna blogg och kommer satsa mycket i det fortsatta arbetet är för att jag tror på att mina erfarenheter kan komma till nytta för andra, medan andras erfarenheter kan komma till nytta för mig. Lyckas jag inspirera andra att göra nya saker eller våga mer kommer jag känna att jag har lyckats och detta är mitt mål. Jag tror och hoppas att mina tankar och funderingar väcker nya tankebanor hos andra.

Mitt liv går i full fart med siktet högt, dock har det inte alltid varit så. Det som är intressant är hur det har blivit så och hur man lyckas fortsätta.

För att bli något extra i livet och bli framgångsrik kommer man möta personer som inte tror på ens idéer. Detta har jag redan gjort och det är anledningen till namnet. Flera personer har kallat mig galen hittills i livet och sagt att jag inte kan uppnå det jag vill. Detta motiverar mig då jag vill bevisa folk att jag visst kan!

Välkomna till min galna resa emot mina mål!



Våga bli kallad galen! :)

tisdag 10 mars 2015

Varje proffs har en gång varit en amatör

Då har man äntligen tagit tag i detta och börjat. Jag har aldrig bloggat förut så ser fram emot min egen utveckling inom detta. Tror och hoppas att jag kan sprida min egen motivation och inspiration med mål att hjälpa andra. :) Kommer även bjuda på min resa emot mina framtida mål i detta kaos och förvirring jag idag lever i men som har gett mig stora idéer och visioner. Allt detta kommer även blandas med dagliga tankar och funderingar samt livet med diabetes.

Mitt huvudsakliga mål är att fler ska våga bli kallade galna, ni kommer förstå senare! :)