torsdag 19 mars 2015

Vad är verklighet?

Som frågan lyder "Vad är verklighet?", en väldigt djup men bra fråga att ställa. För vad är verklighet och hur uppfattar vi den. Som många vet brukar vi ha olika uppfattningar om samma situation. Vi tar ett exempel, om ett brott utspelar sig i samhället och 20 personer tittar på. Hur många olika vittnesmål kommer polisen få in från samma händelse? Helt klart 20 och de säger även polisen själv. Hur kan då detta komma sig? Jo det är för att vi utsätts för så extremt många intryck i dagens samhälle att hjärnan rensar rensar bort det den anser är onödigt. Denna rensning sker med en grund i vad vi har varit med om tidigare i livet, alltså på tidigare erfarenheter och upplevelser. Man skulle kunna symbolisera detta som ett par solglasögon. Färgen på glaset bestämmer då hur du ska se på saker. Då blir allt väldigt logiskt, tänk dig att du har blåa glas och du möter en med gröna glas. Ni ska komma fram till vilken färg det är på en vit tröja. Problemet är bara att du ser den som blå medan den andra personen ser den som grön. Ni kommer aldrig komma någonstans, om ni inte mot förmodan tar av er glasögonen och se igenom vårt egna filter.

Det jag alltså vill säga är att ända sättet vi kan se igenom vårt eget filter är om vi är medvetna om hur vi reagerar emot de händelser vi ställs mot i livet. Allt som vi upplever är neutralt tills dess att det når vårt personliga filter, då avgörs det om detta är positivt eller negativt. Detta baseras då på tidigare erfarenheter och upplevelser. Första tanken kommer man aldrig kunna ändra på då den baseras på tidigare erfarenheter, men när den andra tanken har vi ett val. Ska vi spinna vidare på vår första tanke eller ska vi välja en annan tanke för att reagera på en situation annorlunda.

Det är vad vi ser genom vårt personliga filter som vi kallar verklighet, men är detta verkligen verkligheten eller bara våran egen tolkning av verkligheten. Detta är en fråga som ger olika svar men jag anser att vi bara ser en egen tolkning utav verkligheten. Det som är positivt med att det är vår egen tolkning av verkligheten är att vi kan ändra vår tolkning. Vi kan välja vad tanke nummer två och tre ska vara för att skapa ett resultat vi vill ha, istället för att spinna vidare på tanke nummer ett vi inte kan påverka och riskera att få ett negativt resultat.

Du väljer alltså hur din verklighet ska se ut, se då till att det är en verklighet du är nöjd med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar