fredag 13 mars 2015

Viktig info till icke-diabetiker!!

Under mina sex år som diabetiker har jag fått höra många historier och tankar om vad man bör göra när en diabetiker börjar må dåligt och får en så kallad känning (lågt blodsocker). En del vet inte alls vad de ska göra, andras första svar är att man ska ge insulin (vilket är LIVSFARLIGT), vissa säger ring 112 och andra skulle ge något att äta. De två första alternativen skulle sätta en diabetikers liv i fara och speciellt alternativ två, att ge insulin. Insulinets uppgift och funktion är att sänka blodsockret. Då blir det säkert rätt logiskt, om en person har för lågt blodsocker och insulinet sänker det, bör man ge mer insulin då? Svaret är självklart nej! Rör aldrig en diabetikers insulin! Det absolut bästa ni kan göra är att ringa 112 samt ha något med socker redo om diabetikern är kapabel att äta. Tryck aldrig in något i munnen på en diabetiker under ett krampanfall eller någonsin på någon då detta kan sätta sig i halsen och kväva personen.

Mitt allmänna råd är att ringa 112 om du inte är säker på vad du ska göra då de vet hur man ska behandla detta. Som jag även sa innan, rör aldrig en diabetikers insulin! Känner ni någon person med diabetes prata med denna och fråga vad du bör göra vid en känning och vad just denna diabetikers symptom är på en känning.

Överlag är det alltid bra att prata med en diabetiker och ställa frågor för att få svar på de funderingar man har. Då kan du få veta hur denna person ser på sin diabetes och hur mycket du bör beblanda dig i den osv. Våga fråga då alla diabetiker jag har mött är väldigt öppna med att prata och svara på frågor om sin diabetes.


Här ser ni de symptom som uppkommer vid lågt blodsocker :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar